V središču Šenčurja zadišalo po krompirju - Praznik krompirja 2022
V središču Šenčurja zadišalo po krompirju - Praznik krompirja 2022
15. 6. 2022
Aleš P. M.
288
Šenčur je že v 18. stoletju, ko je cesarica Marija Terezija z dekretom ukazala kmetom gojenje krompirja, postal priznan po pridelovanju te poljščine, ki je v njihovih krajih izkoreninila lakoto. Praznik krompirja pripravljajo z vmesnimi prekinitvami vse od leta 2008, ko so postavili spomenik v čast Mariji Tereziji. Letos je potekal pod okriljem Društva Godlarji in ob podpori Občine Šenčur. "Polja v občini so bila izredno rodovitna in primerna za gojenje najkvalitetnejših sort krompirja, ki so bile iskane daleč naokoli. Njegova cena je sicer danes nizka, zato pridelava ni več tako intenzivna, a glede na trend, ki teži k samooskrbi in lokalno pridelani hrani, verjamem, da bo vrednost krompirja rasla," je povedal šenčurski župan Ciril Kozjek.
Na stojnicah krompirjeve tržnice so se predstavili lokalni pridelovalci in društva, moč je bilo okušati različne krompirjeve jedi. "Skupno smo postregli približno 250 kilogramov krompirja," je povedal Iztok Vidmar, predsednik organizacijskega odbora. Tradicionalen pražen krompir so pripravili člani Turističnega društva (TD) Šenčur, Društva upokojencev Tržišče, Kulturnega društva Bukovci in Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi iz Ljubljane, člani TD Dragočjana - Moše so postregli krompirjev golaž, Društva obrtnikov in podjetnikov občine Šenčur klobaso v krompirjevem testu oziroma gorenjski hot dog, kot so poimenovali jed, in člani Društva Godlarji pomfri. Podpredsednik TD Šenčur Marko Kogovšek nam je zaupal, da tradicionalen pražen krompir vsebuje pet sestavin. "Ključna je dobra sorta krompirja, vsebuje tudi mast, ki mora biti svinjska, lepo praženo čebulo, sol in ocvirke," je povedal. Domačinka Nataša Mohar Mustafa je tudi letos pripravila priljubljeno torto Šenčurjanko, katere glavna sestavina je krompir.
Etnografsko prireditev so začinili s krompirjevim tekom, nastopi glasbenikov, zabavnim programom za otroke, vožnjo s konjsko vprego, kmečkimi igrami, nastopili so tudi člani folklornega društva Šenčur, ki so prebrali dekret Marije Terezije in obiskovalce popeljali v zgodovino sajenja krompirja v Šenčurju.
Fotozgodbo je pripravil fotograf Franci Brezar.
Besedilo povzeto po : Gorenjski glas / www.gorenjskiglas.si
Fotozgodbo je pripravil fotograf Franci Brezar.
Besedilo povzeto po : Gorenjski glas / www.gorenjskiglas.si